خدمات ارزش

 

crm slide fivepaths

چرا باید تمرکز پروژه های مهندسی ارزش بر روی واحد های خدماتی باشد؟

آلوین تافلر در کتاب قطور و پر محتوی موج سوم انقلاب سوم پس از انقلاب کشاورزی و صنعتی را انقلاب تکنولوژیک و اطلاعاتی می داند و معتقد است که روند کلی شغل ها و رویکرد ها به این حوزه ها معطوف خواهد شد. با اینکه این کتاب در دهه 80 میلادی نگاشته شده اما به زیبایی توانسته آینده که حال امروز ماست را پیش بینی کند.

چه در صنعت باشیم و چه در بخش کشاورزی باید پارامتر های اثرگذار دنیای امروز را بشناسیم. صنعت به معنای کلاسیک اش و کشاورزی در پی آن بیشتر از اینکه فرمانده میدان کسب و کار باشند، یک سرباز پشتیبان برای کسب و کار هایی شده اند که بر مبنای تکنولوژی و به خصوص داده به پیش می روند.

ظهور این موج سوم معادلات را تغییر داده اما باید از همین الان منتظر سونامی بزرگتر عصر اطلاعات باشیم. نباید از خاطر ببریم که ما هنوز اوایل این موج را شاهد هستیم و تغییرات بزرگتر هنوز از راه نرسیده است.

با درک این واقعیت، باید باز تعریف اساسی از قابلیت های مهندسی ارزش در این گونه واحد ها شکل بگیرد. مفاهیم و بنیاد ها باز تعریف شده و الگوی متناسب با سازمان های خدماتی و فناوری محور به خود بگیرد چه اینکه مهندسی ارزش زاده صنعت بوده و امروزه بیشترین کاربرد هایش به خصوص در ایران در حوزه ساخت و ساز است.

نشانه ها را جدی بگیریم. ظهور کسب و کار های نوپا و مسائل و مشکلات آنها، سهم بالای 70 درصدی بخش های خدماتی در تولید ناخالص ملی، نقش اساسی IT و اینترنت در دنیای کسب و کار و هدایت سرمایه ها به سمت سازمان های خدماتی از نشانه های اولیه این تغییر و دگرگونی هستند.

سازمان های خدماتی از جمله بهداشت و درمان، گردشگری، خدمات رایانه ای و ... مسائل پیچیده تری دارند و چالش هایشان مهندسی کردن یک قطعه خاص نیست بلکه حل مسئله ای است که منحصر به آن کسب وکار بوده و معمولا پیچیده تر نیز می باشد.

اگر می خواهیم مهندسی ارزش نقش بیشتری در این سازمان ها ایفا کند، باید به فکر باز تعریف رویکرد ها و استراتژی های پروژه محور مهندسی ارزش باشیم طرفه آن که متخصصان بزرگ مهندسی ارزش نیز این واقعیت را پذیرفته و پروژه ها یشان جهت گیری خاصی به این سمت دارد.

نویسنده: هادی آقازاده